Bibliotekaren anbefaler (uge 30)

Hvad læser vi egentlig selv, når vi ikke er trukket i arbejdstøjet? Få svaret her når vi hver uge i ferien anbefaler vores egne favoritter til sommeren.

Anders anbefaler

  • "A.S.P.E. - lav dit eget eventyr: Skarpskytten" af Mette Finderup og "A.S.P.E. - lav dit eget eventyr: Rottekongen" af Mette Finderup og Rene Toft
  • "Rummets detektiver" af Søren og Morten Ellemose
  • "Nordkraft" af Jakob Ejersbo

"A.S.P.E. - lav dit eget eventyr: Skarpskytten" af Mette Finderup og "A.S.P.E. - lav dit eget eventyr: Rottekongen" af Mette Finderup og Rene Toft

Har du lyst til selv at være helten i Mette Finderups A.S.P.E univers, så skal du læse de to første af bøgerne i lav dit eget eventyr serien – Skarpskytten og Rottekongen.

I de to bøger følger læseren en af de fire hovedpersoner rejse ud i verden for at løse opgaver og kæmpe med skurke og monstre for at redde både sig selv og andre og måske endda hele verden.

A.S.P.E. – lav dit eget eventyr bøgerne kan læses af børnene selv eller de kan bruges som højtlæsning til stor fornøjelse for både børn og voksne (især os, der kan huske ”Sværd og Trolddom - bøgerne”). 

"Rummets detektiver" af Søren og Morten Ellemose

En serie af historier om en vennegruppes oplevelser med både rumrejser og tidsrejser. De møder en masse udfordringer og skal redde ikke bare jorden men hele universet.

Masser af action og højt humør i et univers med fabelagtige skabninger.  

"Nordkraft" af Jakob Ejersbo

En fantastisk fortælling om halvfemsernes Aalborg, altså den del man ikke snakker så højt om - nemlig narkomiljøet.

I bogen skildres en række skæbner og vi følger deres vej mod bunden.

Det er en historie om en af skyggesiderne i samfundet, en fortælling om folk der ikke bare rammer bunden og men på en række områder bliver der. 

Erik anbefaler

  • "Spående vølve" af Malene Sølvsten
  • "Vikinger (Historie & videnskab, nr. 1)"
  • "Falken fra Sparta" af Conn Iggulden

"Spående vølve" af Malene Sølvsten

Velskrevet og medrivende nytolkning af ni kendte myter fra den nordiske mytologi, fortalt gennem den synske kvinde Hejd. Blandt myterne er ”Skabelsesberetningen”, ”Odin ved Mimers brønd og ”Ragnarok”.  

Bogen er en forløber for forfatterens serie ”Ravnenes hvisken”.

Sproget flyder og imens hovedpersonen Hejd fortæller historien, indfanges læseren af den samme forundring over begivenhederne, som Hejd også selv gør.

"Vikinger (Historie & videnskab, nr. 1)"

Vikinger er populære som aldrig før – ikke mindst p.g.a. TV-serien ”Vikings”, som følger Ragnar Lodbrog og hans sønner. TV-serien blander myter, sagaer og historiske fakta, men hvor rigtigt er seriens billede af vikingetiden? Historiske begivenheder fra flere hundrede år er i TV-serien komprimeret til én mands liv. Bogen tager afsæt i TV-serien, men fortæller den virkelige historie om vikingetiden. Bogen minder om et tidsskrift og er rigt illustreret.

"Falken fra Sparta" af Conn Iggulden

Forfatteren skriver historiske romaner af stor lødighed og med præg af et omfattende researcharbejde.

Denne historiske roman foregår i oldtidens Persien. To persiske kongesønner kæmper om magten og den yngste hyrer 100.000 soldater til et historisk felttog – og ikke mindst strategisk tilbagetog gennem fjendeland.

Forfatteren har skrevet flere fremragende historiske romaner, blandt andet romanserien i fem bind om Cæsar.

Anita anbefaler

  • "Kun når det brænder" af Jakob Hero
  • "Vladimir" af Julia May Jonas
  • "Brevet i bussen" af Eli Åhman Owetz

"Kun når det brænder" af Jakob Hero

Man følger det unge svenske par, Simon og Dina. Dina er alvorligt syg og kæmper mod sygdommen hele den lange varme sommer. Simon kæmper med at acceptere Dinas sygdom og prøver at gøre alt for at hjælpe hende.

Det er ikke opløftende og let sommerlæsning. Men den skal læses, særligt bogens hovedvægt på personerne og deres relationer er helt fantastisk.

"Vladimir" af Julia May Jones

I bogen følger man et ældre par, som altid har haft et åbent ægteskab, men da der dukker nye beskyldninger frem om mandens upassende forhold til sine tidligere elever, bliver livet langt mere besværligt for dem begge.

Vladimir giver et nuanceret indblik i vores tids personlige og politiske minefelt mellem magt og begær.

"Brevet i bogbussen" af Eli Åhman Owetz

Malin har alt, hvad man kan ønske sig, men hun mangler alligevel et eller andet. Hendes ægteskab er præget af rutiner og hun savner nærvær og en at snakke med.

For hende er højdepunktet, når bogbussen kommer til byen og en dag finder hun et brev i bogbussen.

Det er en sød og hjertevarm fortælling, som vil gøre sommeren endnu varmere. 

Sonja anbefaler

  • "Stiklingen" af Auður Ava Ólafsdóttir 
  • "Hvordan man bygger en enhjørningefarm" af Julie Clausen
  • "Ulvespring" af Kerstin Ekman

"Stiklingen" af Auður Ava Ólafsdóttir 

En ung mand drager fra Island med tre rosenstiklinger i tasken. Han er på vej til en verdensberømt rosenhave, der i mange år har været forsømt, men nu kommer i mandens kærlige hænder. Udover stiklingerne medbringer han også et billede at sin lille datter, Flora Sol.

En helt vidunderlig, kærlig og hjertegribende historie om et fint, fint forhold mellem en far og hans lille datter.

Jeg vil med stor begejstring anbefale ALLE Olafsdottírs bøger, men ”Stiklingen” er min yndling.

"Hvordan man bygger en enhjørningefarm" af Julie Clausen

Emily er i slutningen af tyverne og bor i Århus. Godt job, fed lejlighed, fest og glade dage. Men da hendes farfar dør og hans hus i Nordjylland (Tversted) skal tømmes begynder Emily at drømme og ender med at købe det gamle hus, og et skønt genopbygningsprojekt starter i samråd med den flotte lokale tømrer. Men der er jo også ham den jurastuderende fra Århus.

Let og luftig candyfloss-roman tilsat murerstøv og arbejdstøj.

"Ulvespring" af Kerstin Ekman

Ulf har en blå campingvogn ude i skoven. Derfra observerer han naturen mens han drikker sin kaffe. En dag ser han en ensom ulv, synet sætter gang i tanker om ham selv, naturen og tilværelsens store spørgsmål.  

En smuk og meditativ bog om et menneskes møde med naturen, dets væsener og sig selv.