Bibliotekaren anbefaler (uge 28)

Hvad læser vi egentlig selv, når vi ikke er trukket i arbejdstøjet? Få svaret her når vi hver uge i ferien anbefaler vores egne favoritter til sommeren.

Maria anbefaler

  • "Vejna" af Gry Kappel Jensen
  • "Fanget i et spil" af Valdemar Tellerup
  • "Bravely" af Maggie Stiefvater

"Venja" af Gry Kappel Jensen

Gry Kappel Jensen, mest kendt for Rosenholm-trilogien, har skrevet denne fantasifulde serie til de 8-11 årige. Serien starter med bogen ”Pagten”, og den skal læses i rækkefølge, ellers går man glip af noget.

Serien handler om pigen Venja, som bor på et slot med sin strenge og syge far. Venja har altid været ensom, fordi hendes mor døde da hun var ganske lille, og der bor ikke andre børn på slottet. Så da Venjas eneste ven, barnepigen Inge, forsvinder, sætter Venja sig for at finde hende.
Det er en spændende serie fyldt med magi og hemmeligheder.

"Fanget i et spil" af Valdemar Tellerup

"Fanget i et spil"-serien består af fem bøger, de fire kan man læse i den rækkefølge med har lyst til, da de starter og slutter på samme måde, men den femte bog med titlen "Fanget i et spil - kampen" vil jeg anbefale at læse til sidst.

Alle bøgerne handler om Noah som på mystisk vis er endt inde i forskellige populære spil som for eksempel Minecraft og Fortnite. Han ved ikke hvordan han er endt der, det eneste han ved er han skal klare spillet, ellers er det ude med ham, og alle dem som han kender.
En actionfyldt serie som holder et godt tempo, så man ikke mister læsten til at læse videre.

"Bravely" af Maggie Stiefvater

Hvis du har set Disneys "Modig", og du har undret dig over hvad der skete med Merida efter hun fik sin mor tilbage fra bjørneverden, så er Bravely lige noget for dig.

Bogen handler om Merida og julenat støder hun på kaosguden Feradach. Han er kommet for at jævne DunBroch med jorden, fordi de nægter at udvikle sig. Så Merida indgår et væddemål med guden, således hun har et år til at bevise at hendes familie kan forandre sig. Det viser sig at være sværere end Merida havde regnet med.

Bogen er på engelsk og kan læses eller lyttes på eReolen Global eller på appen Libby, og den anbefales fra 13 årige og op.

Torben anbefaler

  • "Ædru" af Jesper Stein
  • "Højsangen fra Palermovej" af Annette Bjergfeldt
  • "Wind River"

"Ædru" af Jesper Stein

"Ædru" af Jesper Stein er en bog for alle, der måtte have haft alkoholisme ind på livet, hvad enten, det er som afhængig, eller pårørende.

Jesper Stein har i fiktiv form skildret en mand i frit fald mod bunden og den lange vej op igen.

En vigtig, relativt kort, bog om et problem, som vi som samfund, desværre, er rigtig gode til at fortrænge.

"Højsangen fra Palermovej" af Annette Bjergfeldt

En herlig vildvoksende ”slægtsfortælling” om en familie med afstikkere ud i den store verden. Den oversavede dame Varinka er en absolut kernefigur, der hele tiden sætter tingene på plads.

Skæv, overraskende og lun, er den en perfekt bog til sommervarmen.

"Wind River"

Filmen "Wind River" sættes i gang med fundet af en indianerpige, der er frosset ihjel. Det er med andre ord en klassisk krimi, der løfter sig til at være mere end bare det. Fundet åbner også gamle sår i det isolerede samfund og specielt hos jægeren Cory Lambert, der også har mistet en datter.

Det er en knugende film, med mennesker, der i grunden siger mest, når de er tavse.

Inge anbefaler

  • "Uden for kategori: dagbog fra Tour de France 2022" af Brian Nygaard
  • "Min Kone" af Karin Heurlin
  • "All my Rage" af Sabaa Tahir

"Uden for kategori: dagbog fra Tour de France 2022" af Brian Nygaard

Der er få ting i livet jeg synes er mindre spændende end cykelløb og jeg har aldrig helt forstået alt hurlumhejet omkring Tour de France - men selv jeg blev alligevel revet lidt med af stemningen under sidste års Tour de France.

Weekendavisens Brian Nygaard fulgte touren og førte denne dagbog, der i fine og finurlige indlæg slår ned på små og store fortællinger, men ofte med ganske uventede og interessante vinkler. Det handler mere om mennesker, skæbner og forløsning end om tandem og kilometertal.

Læg dertil at sproget er næsten magisk smukt. Hele bogen er fuld af sproglige blomster, der virkelig gør denne bog til en overraskende dejlig læseoplevelse - også til dig der, som jeg, ikke helt fatter charmen ved cykelløb...

"Min kone" af Karin Heurlin

Michael er systemadministrator og hovedpersonen i Karin Heurlins "Min Kone" - og så er han mand...sådan rigtigt karikeret mand. Lidt følelsesmæssigt tonedøv, rationelt tænkende og meget optaget af at alting giver mening. Så det er ikke med sin gode vilje at Michael nu sidder ved en parterapeut (til 1.250 kr. i timen!) fordi hans kone synes deres forhold har mistet gnisten.

Mens konen er optaget af instagram og et spirende intellektuelt forhold til præsten, datteren rammer teenageårene (hårdt) og Michaels firma træffer den helt forkerte beslutning om deres nye IT system, ja, så smiler Anne-Mette i receptionen sødt til Michael - og det er måske lige en tand lettere at forstå end så meget andet...

Karikeret, morsom og perfekt underholdning til en lummer eftermiddag i skyggen.

"All my Rage" af Sabaa Tahir

Sabaa Tahir havde i forvejen en stor stjerne hos mig efter hendes helt fantastiske fantasyserie "An Ember in the Ashes", så der var aldrig nogen tvivl om, at jeg også skulle læse hendes nyeste roman "All my Rage". 

I to tidslinjer får vi historien om Misbah, der sammen med sin mand Toufiq flytter fra Pakistan til USA og åbner et lille motel, og historien om hendes søn Sal og hans bedste ven Noor, der aldrig helt har passet ind, men altid har passet sammen. 

Her slipper Tahir fantasygenren og fortæller istedet en hjerteskærende og uforglemmelig historie om tilgivelse, kærlighed og tab. Det er ikke bare en god bog - den er strøget lige ind blandt toppen af mine favoritter.