Abstrakt billede i lilla og sorte nuancer
Abstrakt billede i lilla og sorte nuancer

Depression: Bryd tabuet, drop fordommene

11.11.20
Hvert år rammes mange danskere af depression, en sygdom der ikke findes en hurtig kur i mod, men som der til gengæld er mange fordomme om.

Fordommene står i kø og ofte mangler forståelsen og modet til at tale om emnet og dermed bryde tabuet. Men fakta er at der lige nu i Danmark er 125.000 mennesker med tegn på moderat til svær depression, der kræver behandling. 

Hvad er et tabu?

Tabu [ˈtæːbu]  er et område eller emne, som man i en kultur ikke beskæftiger sig med, fordi det vækker stærke følelser, fx af skam eller blufærdighed. 

Hvad gør depression til et tabu?

Et samfundsmæssigt overordnet krav om styrke og robusthed både hjemme, på studiet eller på arbejdet gør, at en deprimeret kan skamme sig over en sygdom. Mange får dermed frygten for ikke at kunne klare hverdagen, og for ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger. Det er dermed frygten for omgivelsernes reaktion der kan være en barriere for åbenhed om sygdommen. 

At tage 'lykkepiller'  eller antidepressiv medicin er ligeledes et tabu for mange med psykisk sygdom. Der har været megen offentlig debat om virkning og bivirkninger.  At trappe ud af medicinen ses ofte som en succes af omverdenen. Derfor kan det virke som et nederlag, at være nødt til at tage antidepressiv medicin for at kunne klare en normal hverdag uden symptomer.

Det er uhørt at tale om, at man nogen gange kan have et ønske om at dø, når man udefra set både har succes på jobbet og en god støttende familie. Når man er deprimeret føles det som om, at man ikke er noget værd. 

Vil du vide mere?

Der findes rigtig meget litteratur om emnet depression. På biblioteket kan bibliotekaren hjælpe dig med at finde både faglitteratur og skønlitteratur om emnet, og på ereolen kan du finde både lydbøger og e-bøger.

 

Kilder: sproget.dk og psykiatrifonden.dk 

Materialer