Billede af en smilende ældre dame med høretelefoner

At leve med demens

06.05.24
Hvordan føles det at have demens eller leve tæt på en der har det? I litteraturen kan du komme helt tæt på og gennemleve et liv med huller i hukommelsen og afbrudte hverdagsvaner.

Hvert år i uge 19 sætter "Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark" fokus på sygdommen for at øge danskernes bevidsthed om demensvenlighed og demenssymbolet. Næsten 100.000 danskere lever med demens, og tallet er stigende. Især i begyndelsen men også senere i sygdommen kan en person med demens mange af de ting, han eller hun før har kunnet, og mange har et stort ønske om at fortsætte det liv, de hidtil har haft - men hvordan er det at leve med sygdommen og hvordan kan man snakke om den? Her kan litteraturen give en hjælpende hånd.

Når du læser en roman eller en biografi, så lever du dig ind i andre menneskers liv og hverdag. Du ser verden gennem deres øjne. Du mærker deres liv med din egen krop. Derfor er skønlitteraturen et godt sted at gå til, hvis du gerne vil vide mere om hvordan andre lever med demens og med demens i familien. 

Læs mere om Demensugen og demenssymbolet ”Håndsrækningen” på www.demensvenligtdanmark.dk 

Neden for har vi samlet nogle titler der handler om at have og leve med demens, der er erindringer, skønlitteratur, billedbøger til børn og fagbøger.

Du er ikke alene - erindringer

Fortællinger og romaner fra fiktionens verden

Demens fortalt for børn

Hvad ved vi om demens - fagbøger