Bibliotekaren anbefaler til sommerlæsningen V

Hvad læser vi egentlig selv, når vi ikke er trukket i arbejdstøjet? Få svaret her når vi hver uge hele sommeren anbefaler gode bøger, du ikke må gå glip af!

Sonja anbefaler

Jeg foretrækker små bøger. Der er noget ved formatet der tiltaler mig. Og så må der gerne være lidt poesi, noget natur eller for eksempel et strejf af magisk realisme indover. Jeg læser selvfølgelig også store bøger, de små ligger bare så godt i hånden.

"Vi er fem" af Mattias Faldbakken

Meget mærkelig historie om en helt almindelig familie i en lille norsk by. En dag forsvinder deres elskede familiehund på mystisk vis, men erstattes dog snart af en klump ler. Ja, der lyder mærkeligt og det er det også, specielt da faren finder ud at lerklumpen både kan hjælpe med at slå som i, støvsuge og sågar være med på aftengåtur. Efterhånden virker det helt normalt med den klump ler, lige indtil pigen i familien en dag tager en bid af den… Velbekomme.

"En skøn alder" af Kiley Reid

Race- og klasseskel er hovedtemaerne i denne skønne debutroman, hvor vi møder 25-årige Emira der er babysitter for den knap treårige Briar. Emira er sort, Briar er hvid, og lige så langsomt udfolder hverdagsracismen sig på en måde mange accepterer og ikke tænker over medmindre de er direkte berørt at den. Briars mor prøver at hjælpe Emira på sin egen forkvaklede måde, men af de helt forkerte årsager, og det kommer der altså ikke noget godt ud af. En ret vidunderlig del af romanen er det skønne forhold mellem Emira og Briar, der på samme måde er trist da det også viser hvor lidt kærlighed Briars mor formår at give sin datter.

"Spis mere plantebaseret" af Stig Ladefoged

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan få nok protein, jern med mere hvis du skærer ned på eller måske helt holder op med at spise kød, så kan jeg anbefale dig at læse denne. Stig er sygeplejerske og har læst alt hvad der findes af forskning om kostens betydning for vores helbred. Og ikke kun hverdagshelbredet, men også kostens betydning for at blive rask - eller undgå at blive syg. En selvhjælpsbog af de grønne – med opskrifter. Velbekomme.

Mette anbefaler

Jeg læser digte, noveller, romaner, tegneserier, fagbøger mm. Jeg læser meget bredt, men jeg foretrækker helt klart godt sprog, velovervejede formuleringer og udsøgte ord frem for tykke bøger fulde af forudsigelige intriger, fortærskede plots og overflod af ord, der sagtens kunne undværes.

"Det du ikke vil vide" af Birgithe Kosovic

Kosovic kan skrive, og hun har virkelig noget at skrive om. Det her er en stor bog. Og det er en vigtig bog.

"Rejse med let bagage" af Tove Jansson

Mumimor – skaberen af Mumitroldene – kan også noget for voksne, og denne fine novellesamling er en glædelig og underfundig perle.

"Så en morgen" af Henrik Nordbrandt

Nyeste digtsamling fra en af de store danske poeter, hvis mismod aldrig svigter. Med Nordbrandts trætte hånd i din forstår du, at du rent faktisk lever – så længe du gør det.

Torben anbefaler

Jeg læser helst faktabøger og romaner, gerne med et historisk islæt.

"Slægten Borgia: Magt, begær og brutalitet i renæssancens berygtede familiedynasti" af G. J. Meyer

Historien om en ualmindeligt forhadt paveslægts meteoriske opstigning og fald. Faktisk så hadet, at historikeren G. J. Meyers besluttede sig for at kigge nærmere på den. Hvad han fandt, var overraskende. Bogen er absolut din tid værd! 

"Den frivillige: den sande historie om modstandshelten, som infiltrerede Auschwitz" af Jack Fairweather

Uforglemmelig beretning om Witold Pilecki, der frivilligt lod sig internere i Auschwitz for at rapportere om nazisternes krigsforbrydelser og organisere modstand inde fra lejren. For historisk interesserede.

"Frihed fra himlen" af Jesper Grønkjær

Bogen handler ikke om religion, men tryllekunstneren og klovnen Jesper Grønkjærs oplevelser i og af Nordkorea. Hans bøger er, en sjælden blanding af trylleri og menneskelighed i de mørkeste og ondeste hjørner af verden og bliver dermed også et indirekte portræt af en mand med en mission. Næstekærlighed med en rød næse.

Anita anbefaler

Jeg læser ALT. Dog læser jeg mest børne- og ungdomslitteratur. Jeg kan vildt godt lide at læse uhyggelige bøger – om det er en gyser, krimi eller thiller, er for mig lige meget. Skal jeg holde en lille pause fra uhyggen, falder valget som regel på fantasy.

"Roser og violer" af Gry Kappel Jensen

Første bind i serien om den mystiske kostskole Rosenholm. Kamille, Victoria, Malou og Kirstine er alle indskrevet som førsteårselever. De opdager hurtigt at skolen gemmer på en dyster hemmelighed.

"Lugnasad" af Katja L. Berger

På drømmenes Ø kan alt ske og alt vil ske. Det bliver en sommer som Alex, Charlotte og Benjamin aldrig vil glemme. De opdager snart at det er noget fuldstændig galt på den gamle ø, som fletter fortidens historier sammen med nutiden og fremtiden skabes.  

"Harpen" af A. Audhild Solberg

Agnes er ikke vild begejstret for at tilbringe efterårsferien hos sin onkel og tante i Elverdal. Men et uhyggeligt fund i skoven ændrer alt.

Materialer