Bibliotekaren anbefaler: Pride-edition

På udkig efter nogle gode anbefalinger om LGBTQ+-personer? Bibliotekaren står klar til at hjælpe.

Bibliotekaren har samlet nogle vidt forskellige anbefalinger, som dog alle har det fælles, at de beskæftiger sig med LGBTQ+-personer på den ene eller anden måde.

Sonja anbefaler:

• "Miss Island" af Audur Ava Ólafsdóttir
  • "Shuggie Bain" af Douglas Stuart
  • "Unge Mungo" af Douglas Stuart

"Miss Island"

I denne roman rejser den unge kvinde Hekla til Reykjavik for at udleve sin drøm om at blive forfatter. Men i 1963 er forfatter noget kun mænd kan blive, og hun bliver i stedet tilbudt at stille op i en skønhedskonkurrence, og det går ikke stille for sig..

Det er en god, sjov og tankevækkende roman om at blive og føle sig fremmedgjort, og om at finde og skabe sin egen familie blandt venner.

"Shuggie Bain" og "Unge Mungo"

Den skotske forfatter Douglas Stuart har skrevet to barske, hjerteskærende, smukke og virkelig velskrevne romaner.

"Shuggie Bain" og "Unge Mungo" foregår begge i arbejderklassens Glasgow i hhv. 1980'erne og 1990'erne. Og selvom de begge er en slags dannelsesromaner med unge drenge, der ikke passer ind, ja så er de meget forskellige - både i deres fortællestil og i deres udtryk. Fælles for dem begge er dog, at man har svært ved at lægge dem fra sig, når man først er startet - og så er slutningerne helt eminente!

Anne Cecilie anbefaler:

• "Mrs. Dalloway" af Virginia Woolf
  • "Glasklokken" af Sylvia Plath
  • Biografien "Tove Jansson - Arbejde og kærlighed"
  • "Heartstopper" af Alice Oseman

"Mrs. Dalloway"

Virginia Woolfs klassiker fra 1925 er lige så værd at læse i dag, som den var dengang. Bogens handling finder sted på en sommerdag i år 1923, hvor Clarissa, eller Mrs. Dalloway, gør klar til et aftenselskab. Hendes tanker kredser om forberedelserne, de gamle og nye bekendtskaber, som kommer og om sin forelskelse i en anden kvinde.

Det er en svær bog at forklare, for i virkeligheden handler den slet ikke om det, men nærmere om et rigt indre liv, om de svære år i kølvandet på Første Verdenskrig, om feminisme, om modernisme og om mindernes kraft.

Man skal holde tungen lige i munde under nogle steder i læsningen, da Woolfs stream-of-consciousness er både poetisk og vilter.

En overraskende og rørende bog.

"Glasklokken"

Sylvia Plaths roman er også en ældre sag. Oprindeligt udgivet i 1963, blot en måned før Sylvia Plath begik selvmord.

En dyster historisk baggrund, der på mange måder indkapsler romanen ret godt. For hovedpersonen heri, Esther, bliver ligesom sin forfatter ramt af en psykisk nedtur. Egentlig skulle praktikken på et modemagasin i New York have været starten på noget nyt og godt, men i stedet bliver det starten på enden for hende. Herefter begynder en nedadgående spiral, der efter selvmordsforsøg og elektrochokbehandling får hende indlagt på et psykiatrisk hospital. Og der er detendelig tydeligt: Hun befinder sig inde i en glasklokke.

En på mange måder trist og foruroligende roman, der dog er skrevet i en sarkastisk tone, og Esther fortæller om det hele med så megen ironisk distance til sig selv og det, der sker, at man næsten ikke kan lade være med at le flere steder.

En spændende og øjenåbnende biografi om den finske forfatter og billedkunstner Tove Jansson.

Nok bedst kendt som ophavskvinden til Mumitroldene har Jansson dog også skrevet romaner til de voksne læsere og har sågar et større mere eller mindre ukendt kunstnerisk bagkatalog.

Jansson var en arbejdssom kvinde, der drømte om at kunne leve af sin kunst. Og så var hun en modig kvinde, der turde at leve i homoseksuelle parforhold, selv dengang det stadig var forbudt.

"Heartstopper"

Jeg har tidligere anbefalet Alice Osemans tegneserie, men nu gør jeg det altså igen. For noget af det skønne ved det her univers er, hvor varmt og kræligt det er - og det er jo altid rart at vende tilbage til. Og så er jeg vild med hvor god en repræsentation, serien giver.

Serien handler om kærlighed, venskab og mentalt helbred. Nick og Charlie og deres vennegruppe udgør en herlig og mangdfoldig flok og er dejlige bekendtskaber. Og så kan man jo lige nå at læse (eller genlæse) serien inden sæson 2 af tv-serien udkommer til august.

Inge anbefaler:

"The Darkness Outside Us"

Denne skønne YA-roman er en rigtig snyder.

To drenge. Alene i det uendelige univers. Fjender, der er sendt afsted på en fælles redningsmission.

Jo, der er masser af klichéer her - lige fra modvillig kærlighed til hukommelsestab. Men der er også et fuldstændigt forrykt og fantastisk plottwist, der river historien ud af den forudsigelighed man lidt forventer ved beskrivelsen og forsiden. Nej, det her er ikke bare en LGBTQ+-kærlighedshistorie i rummet. Langt fra.

En overraskende roman om værdien af et liv, menneskers grænser og prisen for en fremtid.