Agnes Henningsen. Foto af Gyldendals Billedbibliotek
Agnes Henningsen. Foto af Gyldendals Billedbibliotek

Årets klassiker 2021

Agnes Henningsen (1868 – 1962) er udpeget som årets klassiker 2021.

På klassikerdagen den 21. september fejres hendes skarpe pen, som hun modigt brugte til at skabe debat om de traditionelle kønsroller og kvinders ret til at eksperimentere med deres erotiske liv.

Den klassikerstatus hendes litteratur tilskrives, bunder i en lang og imponerende række værker, der blandt andet rummer kritik af de borgerlige samfundsnormer og stivnede kønsroller. Hun betoner de livsbegrænsninger både mænd og kvinder var underlagt i samtiden. Set i et nutidigt lys må hun anerkendes som en af de banebrydende forfattere, der i en omvæltende tid turde provokere og stå fast, selv om forargelse og modstand fulgte med.

I Litteratursiden.dks portræt kan du læse mere om Agnes Henningsens særegne litterære tilgang til tidens kønspolitiske kamp for seksuel frihed og hendes balancegang i livet som (alene)mor, selvstændig kvinde, forfatter og kritiker. Klik her for at læse hele portrættet.

En aktuel debat sætter i øjeblikket fokus på, hvorfor der er så få kvinder på kanonlisten, Kun én ud af fjorten forfattere på gymnasiets kanonliste er kvinde. Agnes Henningsen er én ud af mange bud på hvilke kvindelige forfattere, der burde være på listen. Klik her og læs artiklen på Litteratursiden af chefredaktør, Lise Vandborg.

Klassikerkomitéen lægger i udvælgelsen fokus på Henningsen og hendes erindringsbøger. Klik her og se mere på Klassikererdagen.dk.