Tilbud til udskolingen

Mariagerfjord Bibliotekernes læringstilbud til udskolingsselever i Mariagerfjord Kommune.

Bogflix

Er bogen virkelig bedre?

Børn og unge bruger mere og mere tid på Netflix og YouTube. Måske kan vi bruge streamingtjenesterne som springbræt til at inspirere børn og unge til at læse mere?

Vi tilbyder en lidt anderledes Booktalk, som tager udgangspunkt i filmatiserede bøger, og vi diskuterer, om bogen altid er bedre end filmen. Vi viser trailerne fra filmene og fortæller, hvor eleverne kan se dem, og hvor eleverne kan skaffe bøgerne.

Samtidig får eleverne også en introduktion til bibliotekernes egen streamingtjeneste: Filmstriben.

Varighed: 60 min.

Booktalk

Med en booktalk får eleverne masser af inspiration til ny, spændende og motiverende læsning.

Vi sammensætter et udvalg af nye bøger inden for forskellige genrer, så der er noget for enhver, vi puster til læselysten med et oplæg, der også introducerer bibliotekernes e- og lydbogstilbud: eReolen!

Har I særlige ønsker, kan booktalken tilpasses jeres behov. Det kan f.eks. være en booktalk om graphic novels, engelske bøger, klima m.m.

Sted: På biblioteket, hos jer eller online
Varighed: 45 min.

Date en bog

Date en bog sætter fokus på gode bøger og er med til at booste læselysten.

Vi samler en række af bøger – bøger som omfatter forskellige genrer, emner og sværhedsgrader. Først får eleverne 2 minutter til at udvælge en bog. Dernæst får eleverne 5 minutter til at læse bogen. Har eleverne efter de 5 minutter fortrudt deres valg, kan de vælge en ny bog. Dette fortsætter til tiden er gået.

Til slut sættes der tid af til, at eleverne kan låne bøger – måske en af dem de har læst.

Tilbuddet kan kombineres med biblioteksintro.

Sted: På biblioteket
Varighed: 45 min.

Bullsh*t

Eller er den god nok…?

Hold nu op, hvor skal vi ofte finde os i en ordentlig omgang Bullsh*t, og ofte er vi slet ikke klar over, at vi bliver udsat for det.

Er eleverne kritiske nok over for det, de møder og bruger på nettet – eller er der plads til forbedringer?

Gennem oplæg og debat sætter vi fokus på, hvordan eleverne kan spotte Bullsh*t i den strøm af informationer, de unge møder på nettet. Vi giver gode råd til, hvordan eleverne skal forholde sig, når de møder usandheder på nettet.

Sted: På biblioteket eller hos jer
Varighed: 45 min.

Projekt!

Projekt! er et brætspil, der på en legende og overskuelig måde illustrerer, hvordan opgaveprocessen kan overskues og inddeles i forskellige faser, samt hvilke udfordringer der ofte opstår undervejs, og hvordan udfordringerne kan løses med enkle og anvendelige værktøjer.

Eleverne får hjælp til at navigere rundt i arbejdet, lige fra ide til skriftlig aflevering eller mundtlig fremlæggelse. De får samtidig en værktøjskasse, der kan bruges til alle opgaver.

Målgruppe: 8. - 10. årgang
Varighed: 60 min.

Klar til opgaveskrivning?

En introduktion til informationssøgning, hvor vi kommer omkring søgeteknik, kildekritik og steder at søge information. Introduktionen er især relevant i forbindelse med projektopgaver i udskolingen.

I øvrigt gives der råd til opgaveskrivning. Hvordan man griber en opgave an, hvordan man kommer godt i gang med at besvare opgaven, og hvilke tips der er gode at huske på, når man skriver sin besvarelse. Det omhandler alt fra opsætning til indhold og korrekturlæsning.

Tilbuddet kan kombineres med en biblioteksintro. Det er muligt at få lavet lånerkort. Dog kræver det, at eleverne er oprettet som lånere – det gøres, hvis de eleven er under 18, med forældrenes MitID via vores hjemmeside www.mariagerfjordbibliotekerne.dk

Det er en fordel, at eleverne har valgt et emne for deres opgave og evt. skrevet den første problemformulering.

Sted: Hos jer.
Kan kombineres med biblioteksintro og afholdes på biblioteket.
Målgruppe: 8. - 10. årgang
Varighed: 45-60 min.

Guidet fælleslæsning

Sanser, erfaringer og intellekt. Alt er i spil, når vi har guidet fælleslæsning, men kun i det omfang den enkelte ønsker. Derfor er dette en super god ramme for en litteraturoplevelse, der på én gang både er inkluderende og individuel.

Guidet fælleslæsning er en anderledes måde at opleve litteraturen på. Det er en slags dialogisk læsning, et kravløst rum, hvor vi kommer for at få en oplevelse sammen, med udgangspunkt i den litteratur vi har valgt.

Bibliotekaren vælger en novelle og et digt, som vi har med, så vi får to forskellige læseoplevelser.

Guidet fælleslæsning fungerer bedst i mindre grupper, derfor skal klassen skal deles op i to grupper, og vi har også brug for to adskilte lokaler.

Sted: Hos jer
Målgruppe: 7. - 10. årgang
Varighed: 45-60 min.

Den dystopiske verden

Dystopi er et ord, de fleste kender, men hvad er dystopi egentlig?

I dette tilbud introduceres dystopi gennem velkendte værker, og eleverne inviteres til at diskutere og reflektere over, hvorfor netop denne genre er spændende og relevant for dem.

Der fortælles om genrens træk og indhold, og der gives inspiration til videre læsning i genren.

Målgruppe: 7. - 10. årgang
Varighed: 60 min.