Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
25 kr.
Bibliotek
Lokale
Kulturhuset i Arden, salen
Målgruppe
Voksne
Medarrangør
For voksne

Optakt til Ord i Nord: Grænseland

26.01.23
Hør fortællingen om grænselandet mellem Danmark og Tyskland fra tiden omkring 1840 og frem, og bliv taget med på en rejse fra Hamborg til Kolding når forfatter og historiker Poul Duedahl besøger Arden Bibliotek.

Den dansk-tyske landegrænse udgør en stiplet linje på 69 kilometer trukket tværs over landkortet mellem Vadehavet og Flensborg Fjord. Grænselinjen adskiller to forskellige territorier, lovgivninger og retssystemer – og to befolkningers forskellige syn på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt. 

En grænse er nemlig også en mental barriere, og det har i tidens løb ført til blodige kampe om, hvor den skulle gå. Derfor er Danmarks og Tysklands historie tæt sammenflettet med grænselandets. 

Poul Duedahl tager os med på en rejse fra Hamborg til Kolding og fortæller om de skillelinjer, der har delt områdets indbyggere, og om de veje, der har bundet dem sammen. Om de uoverensstemmelser, som satte spørgsmålstegn ved deres placering, om de krigsuroligheder, som ændrede deres forløb, og om de konsekvenser, som begivenhederne fik for grænselandets befolkning. Lige indtil en folkeafstemning i 1920 fastlagde den nuværende grænselinjes placering. 

Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet og forfatter til bogen "Grænseland", der udkom i forbindelse med tv-serien på DR1 af samme navn.

Tags