Jeanette Varberg. Foto af Morten Holtum, 2019

Køb billet(ter)

Jeanette Varberg: Det værste år

15.09.21
Hvad kan fortidens katastrofer fortælle om fremtidens udfordringer?

Siden tidernes morgen har mennesket vandret i skyggen af store naturkatastrofer. Mange gange har et voldsomt vulkanudbrud tvunget civilisationer ud på kanten af udryddelse, og sandsynligheden for, at en supervulkan går i udbrud inden for en nær fremtid, er stor nok.

Epidemier, klimaforandringer, naturkatastrofer og krig er ikke noget nyt, men et vilkår mennesket altid har skullet leve med. Men det er sjældent, at civilisationer har formået at styre igennem kriserne.

Det kan man se mange arkæologiske eksempler på lige fra da ”Fimbulvinteren” brød ud i år 536 og sænkede jordens temperatur med 2 grader på grund af et vulkanudbrud, til klimaforandringer i 800-tallet, som førte til at regnbælterne flyttede sig væk fra Mellemamerika og tvang maya-folket til at forlade deres megabyer i junglen.

Ved at se på de mange udfordringer mennesket har stået overfor i fortiden, så kan vi måske forudsige og nå at reagere på fremtidens klimascenarier.

Vær med når Jeanette Varberg tager os på en historisk rejse igennem katastroferne, og forklarer hvad fortidens katastrofer kan fortælle os om fremtidens udfordringer.

Om Jeanette Varberg

Jeanette Varberg er museumsinspektør på Nationalmuseet og var før det museumsinspektør på Moesgaard Museum. Hun skriver desuden fast for Kristeligt Dagblad og er ofte i medierne med sine skarpe, historiske vinkler på nutidens store udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration.

I 2014 modtog Jeanette Varberg Danmarks Radios store formidlingspris, Rosenkjærprisen, og Blixenprisen for sin bog ”Fortidens slagmarker - krig og konflikt fra stenalder til vikingetid”.